Как да се справим с липсата на идеи

| January 18, 2012 | 1 Reply

Във всяка работа има трудни моменти. Моменти, в които ти се иска просто да “избуташ” един проект, за да може да дойде нов с надеждата, че ще е по-интересен и ще работиш с по-голямо желание и мотивация. Дали в реалността обаче се оказва така? Ако следващият проект е още по-сложен и сте тотално заклещени от липса на идеи за визии или дизайн, какво правите?
И на мен много често ми се случва да изчерпам идеите си и в един момент ръцете ми започват да шарят тотални абсурди в тетрадката, в която записвам всичко свързано с работата ми. Професията на нас, хората занимаващи се с дизайн и измисляне на концепции, е такава, че мозъкът ни трябва да мисли бързо и да отреагира с идеи буквално за броени дни или понякога дори часове.
Да лежим под дървото и да чакаме ябълката да падне, за да ни хрумне върховната идея е нещо, което ние не можем да си позволим, когато сме притиснати от срокове и куп ограничени изисквания.

Закономерността е такава,че там, докъдето стига обсегът на съзнанието ни, там е нашият краен предел. Например стигаме до задънена улица и понеже масовата реакция е да се панираме, ние много често го правим вече като нормална първа реакция.
Ако мислим, че това е всичко, което можем да покажем, това е наистина така защото съзнанието ни не е отворено за нищо друго, освен убежденията, в които сме повярвали. Стига се до едно място и мозъкът не може да измисли нищо повече защото сме му казали “Дотук си мой човек, повече напред няма накъде…”.
За да се справим наистина с това, трябва да се освободим от ограниченията, но как като те са навсякъде около нас?
Като се опитаме да се насочим към това, което трябва да направим, а не към това, от което се опитваме да избягаме, защото колкото повече мислим за това “което не трябва”, мислено се приближаваме все повече към него. Както се казва:”Най-добрият начин да изпълниш план А е да не мислиш за План Б.”
Поради всички тези лимитации постепенно сме измислили и своя рецепта, с която всеки по-свой начин да се справя с тях или да ги игнорира, доколкото му е възможно. Тук е моментът да споделя с вас моята “схема”, която работи безотказно, aко наистина я спазвам.

1.Състояние на ума

Състояние на мисълта

Освобождаване на мисълта

Първото и най-важно нещо е да си пазите личното спокойствие и да не позволявате то да бъде разрушено. Като казвам спокойствие не искам да разбирате непукистско отношение или флегматично изпълняване на заданията, а работа без напрежение и повече увереност. Това означава да сме чисти от “странични” мисли, като “Леле вечерта как ще се прибирам не знам, такова задръстване ще е днес, че не ми се мисли.”

2.Освобождаване от излишното

За да изхвърлим ненужните си идеи трябва първо да ги запишем

За да изхвърлим ненужните си идеи, трябва първо да ги запишем

Второто нещо е винаги да скицирате всичките си идеите, независимо дали ги определяте като “слаби” или “силни”. Дори и повечето от тях в последствие да се окажат тотално не на място, нищо, по-добре ги оставете на листа и ги забравете. По-добре е да останат там, отколкото в главата ви и да ви глождят, спирайки потока на мислите и движението ви напред.
Скицирайте или записвайте абсолютно всяка идея, дори тази, в която се съмнявате, колкото и абсурдно да ви изглежда тя! Повярвайте ми. Не трябва да ви е срам от грешки или глуповати хрумки. На всички ни се въртят хиляди глупости в главите всеки ден. Човешко е!

3.Доза вдъхновение

Наливане на свежи идеи

Наливане на свежи идеи

Когато попаднем в черната яма, търсим спасение в нечии други идеи. Започваме да разглеждаме списания, сайтове с креативни реклами и дизайни, купища материали, които могат да ни хвърлят спасителния пояс и да ни помогнат да измислим нещо по-добро. В много от случаите, това доста ни успокоява и точно когато виждаме, че нещо е “възможно”, се освобождаваме и идва една вълна от по-свежи идеи.
Често обаче този метод ни кара да копираме някои елементи подсъзнателно. Това е така защото всичко, което правим около нас, е в резултат на това, което сме видели. Както и според Джон Лок “Няма нищо в интелекта, което преди това да не е било в сетивното”. Наистина всичко, което създаваме, има лице и сме го видели някъде преди да го пресъздадем. Това е абсолютно нормално и не би трябвало да ни натъжава, защото все пак ние създаваме дизайни, които съществуват, имат образ и трябва да бъдат разбрани лесно от човек.

4.Природата лекува

На високите места съзнанието ни се извисява

На високите места съзнанието ни се извисява

Какво да правите, ако сте пробвали всичко това и не можете да се отпуснете?
Колкото и да е напечено, ви препоръчвам да се разкарате за малко от монитора, листа или каквото има пред вас свързано с работата ви. Идете на терасата или на някакво място, от което може да видите малко облаци или зеленина. Направете си лек чай и погледайте малко дърветата и облаците и се опитайте да изчистите главата си от мисли. Не мислете нищо абсолютно нищо по проекта, който допреди малко ви е създавал главоблъсканици. Буквално изпразнете главата си. След като направите това и се върнета на бюрото си, повярвайте ми, ще стане така, че все едно друг човек гледа на това, което сте направили точно преди 10 мин. Ще се посмеете на недомислиците, които сте сътворили и ще работите по-добре. Почивката на въздух от 5-10 минути е задължителна за клетките на мозъка и тялото. Правете го на 1 час по веднъж, излизайте навън, не стойте пред екрана. Така ще подобрите процеса си на работа двойно.
Предприемайте походи в планината през почивните дни и ще усетите огромна разлика в мисленето си. Колкото повече седите на просторни и широки места сред природата, толкова повече и съзнанието ви става просторно.

5.Още причини за стрес

Това става, когато прекалим с кафето

Това става, когато прекалим с кафето

В моменти, когато се опитвам да събера мислите си, не слушам музика, която ме кара да се напрягам и изнервям още повече. Дори и да съм сънен, не пия повече кафе от необходимото, защото напрягам нервната си система и започвам да фокусирам върху дребни проблеми.

6.Разнообразието обогатява вашите идеи

Разнообразието  идва първо отвътре и ни отвежда на нови места

Медитативни практики

Излизането на различни места и интересът към разнообразни неща винаги ми е помагал. Интересувайки се от различните култури и изкуства по света, не само се обогатяваме културно, а и мислено разширяваме диапазона на познанията си, съответно складираме много информация, от която после ще изхождат нови идеи. Колкото повече познания, толкова по-добро комбинативно мислене.

7.Психическа нагласа

Да сме позитивно настроени е най-важното нещо

Да сме позитивно настроени е най-важното нещо

И разбира се най-необходимото нещо, за да се случат нещата, е да сте настроени позитивно! Без да правите проектите си или въобще каквито и да било други действия в животва с радост, просто няма да се получи. Така че просто изпитвайте радост от това, което правите, за да ви върви в него.

За мен това са основните неща, които дори и трудно на момент, успявам да си наложа и когато ги приложа, мислите ми моментално се отпушват и всичко върви по реда си.
Бих се радвал, ако тези съвети са ви от помощ, защото самият аз знам колко добре е някой да ти сподели какво би могъл да направиш, за да подобриш състоянито си в труден момент, като много пъти и той се е сблъсквал с подобни ситуации преди това. Надявам се тези методи да действат с пълна сила и при вас, а ако има други, които смятате, че лично за вас са по-ефикасни, не се колебайте да коментирате и да ги споделите. Всички бихме се радвали да получим съвети от колеги, за да вървим заедно напред.

Category: Inspiration

About the Author ()

Hi

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Irina says:

    Много добре! :)

Leave a Reply