Усилията, които полагаме за дизайн днес

| November 16, 2011 | 1 Reply

Не сте ли се питали някога, как дизайнерите са правели дизайн преди да се появят компютрите ?
Как са чертали и запълвали до точност прецизни и сложни шрифтове, как са обработвали фотографиите си без наличието на какъвто и да е софтуер? И най-накрая, как са събирали всичките си елементи в едно и са ги подготвяли за печат?
Нека да разгледаме как се е случило всичко това през годините.

Инструментите на дизайна преди появата на графичните програми

Инструментите на дизайна преди появата на графичните програми

Още преди 15ти век, когато не е имало големи печатници и огромно тиражиране, за печат на плакати или други рекламни материали се е използвала литографията. Това е вид повърхнинен печат. Рисува се върху каменна плоча и се обработва с киселина определено време. След като киселината е стояла достатъчно дълго, преса с голям натиск минава отгоре и рисунката се отпечатва върху хартия. Литографията дава огромни възможности за най-различни стилове на работа. Може да се използва фотография върху която да се рисува и да се смени цвета и, може да се изплозва линия, петно, да се наслагват шрифтове и тн.

Освен за изящно изкуство, като техники с които може да печата в тираж са се употребявали гравюра на дърво, офорт и линогравюра. При тях възможностите са за рисуван ръчно дизайн, но ефекта е много добър.
Тези графични техники се използват и в днешни дни главно в изящното изкуство и стойността им е високо оцененявана.

По-късно през 1886 г.се появява линотипа(машина която подрежда букви за релефен печат), а после и офсетовия печат.
След появата на офсетовият печат нещата много се улесняват за печатарите, защото голяма част от ръчният труд се машинизира и тиражите са много по-големи.
Разходите по печата намаляват и копията стават масови.

Въпреки това, дизайнът и предпечата до 1980 г. е правен изцяло на ръка преди появата на фотографски и предпечатарски софтуер. Методът за пренасяне на изображения върху метален слой е ставало чрез използването на големи фотокамери, които снимат отделните елементи и после на отделни слоеве се наслагват един върху друг.

Изптитанията на дизайнерите в миналото да подреждат ръчно шрифтове и създават всичко сами е било голямо.Работата на един дизайнер по една опаковка , плакат или брошура са отнемали много повече време и средства.

Когато учих в НХА професорите ни задължаваха да правим по-голямата част от нещата си на ръка първата година. Правихме шрифтовете с тушовка и темпера , после ги подреждахме в по-голямо платно , като намествахме междубуквеното пространство също ръчно. Снимахме ги на копирни машини с по-висок контраст, за да не личат ръбчетата на всяка изрязана буква.Така получавахе шрифтови пана и композиции направени изцяло без дигитална намеса.Правихме плакати и продуктови опаковки на ръка, със темперни бои или други техники и шрифтът към тях беше добавян отново ръчно.

Правейки всичко това се научихме на уважение към шрифта и дизайна, както и си дадохме сметка за “тъмната стая”, през която е трябвало да минат всички дизайнери преди появата на технологиите. Сега много лесно, дори и човек без големи познания може да напише шрифт на графична програма, да му зададе размер, цвят и контур за по-малко от минута.

Реших да направя един експеримент, за да видим, колко много време може да отнеме едно просто нещо нарисувано на ръка и колко лесно може да се постигне със с векторна програма.

Сами можете да си направите сметка, колко много време пестим в днешно време и колко машинизираме труда си. Едно огромно предимство е това, че имаме възможност да съкратим тройно и четворно усилията си и безброй пъти и да ctrl+z-ваме ако нещо не ни харесва.Ако имаме колебания за някой цвят, можем лесно да го подменим, като запазим копие и от стария му вариант.Цветовете винаги могат да бъдат равни и нанесени прецизно, ако целим това. Ценното, на което се учим работейки на ръка е, че всяко нанасяне върху хартията е единствено и нямаме опция за връщане назад. Това ни прави изключително дисциплинирани и концентрирани, и знаем ясно какво ще правим преди да сме започнали да работим върху листа.

Това, че употребата на компютър ни дава възможности да правим дизайна си по-бързо, не винаги означава, че ще стане по-добре. Ако един дизайнер е добър и има образование, винаги ще знае, че добрата идея и въображението са най-важните неща.Софтуера е просто едно мощно средство, което ни улеснява и ни дава куп възможности за различен тип изработка.

Ето някои плакати направени изцяло ръчно, които са имат страхотно влияние и до днес.

Divan Japonais, Poster by Toulouse-Lautrec,1899 Cabourg ,Pal (Jean de Paleologue),1893

Divan Japonais, Poster by Toulouse-Lautrec,1899 Cabourg ,Pal (Jean de Paleologue),1893

Reverie, Alphonse Mucha , 1897, Incandescenza a Gas Brevetto Aver, Giovanni Mataloni,  1895

Reverie, Alphonse Mucha , 1897, Incandescenza a Gas Brevetto Aver, Giovanni Mataloni, 1895

Offset, John Schmidt, 1926, No More Hiroshimas!, H Hijikata, 1968

Offset, John Schmidt, 1926, No More Hiroshimas!, H Hijikata, 1968

Много желан ефект от илюстраторите и дизайнерите напоследък е vintage екефта, който придава на нещата ретро визия и наподобява стар ръчен дизайн.Сега тези ефекти могат да бъдат наподобени много лесно с компютър, без да ни се налага да търсим стара хартия, комплект кои, да напукваме изкуствено платното или картона. В момента имаме широко разнообразие от инструменти за работа и единственото което трябва да правим е да ги комбинираме с култура, вкус и разбиране.

Tags: , , , , , ,

Category: Design

About the Author ()

Hi

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. В момента може с много по-малко усилия да начертаем многоъгълник в Illustrator, много по-малко време ще ни отнеме да направим цветови варианти на едно лого или корица. Обаче вече има направени толков много лога и дизайни, че голямата част от работата е по-скоро продукта да бъде оригинален, интуитивен и лесен за използване.

Leave a Reply