Обезсмислят ли труда на дизайнера stock материалите?

| November 4, 2011 | Reply

Колкото повече напредва дизайнът, толкова по-голямо става търснето му. Ако например преди години е имало не много на брой фирми, които са обръщали внимание на своята фирмена идентичност, то сега се възприема почти като нещо задължително. С нуждата от повече и по-бързо направени рекламни материали, трябват и повече графични дизайнери.

Когато една рекламна агенция има много работа от различен тип и има нужда от фотограф, илюстратор, аудио или видео дизайнер, а не разполага с такъв, наема специалисти. Но ако бюджетът или времето не го позволяват, закупуването на готови материали от тъй наречените сток сайтове е също алтернатива. Tова са сайтове, които работят с голям брой фотографи и артисти и продават хиляди от техните снимки, видеа, графики и др. онлайн.

В повечето случаи цените, на които stock сайтовете предлагат материали, са по-ниски, защото повечето от продуктите вътре се продават в много копия и не са с голяма художествена стойност. Всеки ден услугите им нарастват, като съдържанието им става все по-богато. Разнообразието от материали за дизайн е толкова голямо, че може да ти отнеме седмици, ако искаш да разгледаш всичко.

Може би всеки, занимаващ се с фотография и дизайн знае най-известните сайтове като shutterstock.com, istockphoto.com, gettyimages.com.

С появата на такива сайтове, много дизайнери започнаха да се опасяват от това да не загубят работата си или да нямат поле за изява на своите идеи. Много агенции започнаха да прибягват към подобен тип услуги, за да намалят разходите си. В дни на световна криза, това наистина дава причина за тревога у всеки дизайнер.

Реших да се гмурна в огромния океан от готови материали и запознавайки се отблизо със съдържанието, да видя дали тези притеснения на дизайнерите са основателни. Първо минах през фотографиите и най-накрая пътешествието ми приключи разглеждайки илюстрациите.

Stock materials vs. Custom creative design

Stock materials vs. Custom creative design

В сток фотографските сайтове се намират доста снимки с добро качество, но има и много, които са “любителски” и не са най-доброто, за което бихме могли да дадем парите си. Понякога може от една снимка да ни потрябва само определен елемент, който да използваме за колаж или фотоманипулация. Многократното използване на фотографиите и многобройното им присъствие в различни дизайн материали ги прави по-евтини и по-лесно достъпни. Разбира се има и снимки, които се продават само веднъж, но цената им е значително по-висока. Хубавото е, че това са голям онлайн маркети и са отворени за фотографи от цял свят, които могат да предлагат за продажба своите кадри.

Друго нещо, което може да ни е в помощ при сток фотографиите, са снимки на най-различни кътчета от света. Мисля, че най-голямата печалба на такъв тип сайтове идва именно от тези употребявани многократно монотонни снимки. Обикновени клиенти, които не биха направили разлика между художествена фотография или такава, направена с не много вкус, биха купили най-евтиното и изгодно за тях решение. Може и да прозвучи странно, но за някои хора да закупят изпозлвана вече снимка в много реклами е тип стратегия, защото могат да придобият слава на гърба на по-големи компании, използващи същата фотография.

Главна политика на добрите сайтовете за сток лога е да гарантират за това, всяко лого да се продава само веднъж. Това е добра опция за клиенти, който нямат идея какво искат да изобразява и символизира логото им и имат нужда от каталог, за да си изберат. Също така при тях има голям избор и могат да го съобразят спрямо името и дейността на фирмата си. Проблемът е, че когато едно лого не се изпълнява по задание, не могат да се получат много варианти и идеята може би няма да съвпадне на 100% с името и дейността, която сме целили да изразим.

Това е като да си купиш фабрично произведен панталон и такъв ушит по поръчка. Не, че и двата няма да седят добре, но вероятността ушитият специално за вас да е по-добър е много по-голяма. Не казвам, че и между сток логата няма страхотни графики, просто направеният от поръчка вариант винаги има по-голям шанс да бъде по-оригинален и по-добре съвместим. Всичко това е въпрос на качеството на дизайна и опита на дизайнера, независимо за каква цел ще пригоди един дизайн. Два от най-популярните сайтове за готови лога са :
stocklogos.com и
www.pixellogo.com

Следваща спирка – аудио и видео сток. Тук отново нещата са подобни. Има готови шаблонни реклами от най-различен тип. Напасването към точно определена идея също не е съвсем лесно. Трябва да имате точно определена представа за това какво искате, ако не желаете да се изгубите в търсене. Според мен видео стокът е най-подходящ за отделни елементи за video compositing и може би от това печели най-много. Например помощни къси материали като взривове, запалени сгради, водопади и т.н. Много реклами са директно използвани и адаптирани с бранд на дадена марка. Обикновено те на са толкова успешни, въпреки че осигуряват нужните продажби на фирмата си. Фактът, че нямат идея, не кара зрителя да ги оценява като идея и да ги споделя с други хора. Това ги прави бързо забравящи се и без добър viral ефект.

В аудио сайтовете се продават както музика, звуци от природата, така и нещо като шаблонни аудио реклами или реплики. Излиза доста по-евтино да купим готово аудио, отколкото да платим на актьори и музиканти да запишат гласа си, пеят или композират специално за наш проект.

Сток илюстрациите са също опция за клиенти, които искат да намерят по-евтин вариант или, поради липса на идея, да изберат от вече съществуващи изображения. Истинската цел на илюстрацията обаче е да опише в картинка даден текст. Тоест, ако текстът или историята, която разказвате, са специфични, няма как да изберете илюстрация от сайт, която да съвпадне напълно със стила на вашия проект. Всичко отново зависи от вашите изисквания и личностна преценка, доколко това може да бъде в помощ.

Най-популярни сайтове за сток илюстрация са :www.theispot.com и www.stockillustrations.com/

Извод:
Всички тези уебсайтове могат да спомогнат бързото производство на рекламни материали, защото осигуряват основата и оставят съвсем малко финална работа за друг човек. Съдържанието им не е нищо уникално или оригинално, но понякога има и такива попадения. Лошо би било, ако не ги използваме по предназначение и разчитаме изцяло на готовите вече идеи, защото не винаги това е най-доброто решение и съвпада с концепцията на продукта.

Остава обаче главният проблем, дали тези тонове шаблонна работа са на път да обезценят изкуството на много графични дизайнери, илюстратори, фотографи и визуални артисти?

След часовете ми разглеждане на всички тези източници, стигнах до следния извод:
Колкото и пазарът да е препълнен с готови “ready to use” неща, те никога няма да заместят креативните решения, създадени от дизайнерите за конкретна задача. Не мисля и че интересът към дизайна, направен по поръчка, е намалял и сток сайтовете са оказали влияние върху това. Както казах в началото, мащабът на рекламата е доста по-голям от преди и затова има и много повече предлагане на услуги от най-различен тип и методи да се спечели повече време с помощни средства. Обикновено тези помощни решения са по-евтини и се използват от фирми, които не държат толкова на оригиналността.

За нас креативността винаги е приоритет и предлагаме персонални решения, с които не правим компромиси.

Tags: , , ,

Category: Design

About the Author ()

Hi

Leave a Reply