Web 2.0 или back to basics?

| October 21, 2011 | Reply

Наименованието Web 2.0 навлиза през 2004г. и идва от конференция на O’Reilly Media. Този нов уеб стандарт дава много възможности за лесна навигация и много по-добро взаимодействие с потребителя. Това прави огромен скок в уеб сферата.

Определението Web 2.0 стил в дизайна се използва, за да определи елементи, декорирани с ефекти на градиенти, блясъци, отражения имитиращи стъклена повърхност и тн. Измествайки постните и монотонни гами, Web 2.0 прави нещата доста по-привлекателни за очите на зрителя и създава илюзия за обем и триизмерност.

Благодарение на Web 2.0, преживяването на потребителя е доста по-силно и приятно и се приближава повече до работа със физически устройства.

Следейки световните тенденции в сферата на уеб дизайна и графичния дизайн и сравнявайки това, което се случва в момента с българския дизайн през социализма, получавам доста интересно поле за разсъждение и експерименти.

Преди година разглеждах албум с лога на стари български плакатисти и приложни графици и забелязах доста силни идеи, изпълнени по брилянтен начин. Разбира се, почеркът на времето, в което са живели, винаги проличава, но едновременно с това носи своя неизменен чар. Замислих се за критиките и нападките на много хора към изкуството и дизайна от времето на социализма в България.

Сравнявайки стари български лога със съвременни чужди Web 2.0 такива на водещи компании или уебсайтове, стигнах до отговора, че тези упреци, отправени към тях, са напълно неуместни. Хармонично опростените и стилизирани елементи, каквито присъстват в логата на Стефан Кънчев, Сашо Каменов, Кирил Гогов и др., изискват много повече отделено време и многобройни опити на лист хартия.

Като че ли това, на което се разчита днес, е огромен маркетинг и по-малко отделено време за дизайн. Наблюдавайки дълго тези неща, си поставих за задача да извърша един интересен експеримент.
Реших да направя редизайн на лога на някои от големите български графични дизайнери и графици, за да видим как биха изглеждали в стил Web 2.0 и дали това ще им помогне да “блеснат” повече.

Същото, но в обратен ред, реших да пробвам и с някои популярни чужди Web 2.0 .Можете да видите по-долу техния едноцветен вариант с плътно черно запълване. Така ще можем да видим как биха изжлеждали и двата типа лога в различна разцветка.

Запазени знаци на Сашо Каменов Декада на детското творчество и ДСО Младост

Запазени знаци на Сашо Каменов Декада на детското творчество и ДСО Младост

Лога на Петрол и Родопа от Стефан Кънчев

Лога на Петрол и Родопа от Стефан Кънчев

Добавих типичните ефекти за Web 2.0 стила, а до тях сложих и оригинала за база за сравнение. Ето какво се получи и с логата на Wacom, Skype и Youtube.

Лога на Wacom, Skype и Youtube в цветен  web 2.0 вариант, както и в плътно черно.

Лога на Wacom, Skype и Youtube в цветен web 2.0 вариант, както и в плътно черно.

Като гледам вариантите, си мисля, че и двата типа имат своите предимства в зависимост от тяхното приложение. Старите лога имат предимството, че са изчистени и могат да бъдат адаптирани и оразмерени в най-различни формати, като запазят пропорциите и данните си, докато новият тип лога с блестящи и стъклени ефекти са страхотни за уебсайтове и дизайн, който ще бъде гледан само на екран. С пъстротата си те наистина доставят визуална наслада. Принципите при дизайна за екранни устройства са други и там гледаме нещата от много по-близо и погледът ни е фиксиран доста дълго върху едно и също място. Затова Web 2.0 дизайна има за свой дом уеб сайтовете, интернет и компютърните приложенията и там вирее най-добре.

Експериментите станаха интересни, но определено харесвам повече оригиналните варианти. Може би, ако не знаех какви са те, никога нямаше да предположа, че това са лога от социализма. Изглеждат добре както с плътно черно, така и с модерни ефекти. Това е така, заради добре конструираната им основа. Чрез експеримента си за пореден път потвърдих мнението си, че най-важна в дизайна е структурата и ако тя е нарушена, положението е неспасяемо дори с “bevel&embos, outer glow, gradient” или каквито и да било други ефекти от “Photoshop-а”.

Надявам се, че тази статия ви е била интересна и ви е накарала да погледнете на социалистическия дизайн от друг обектив. Бих се радвал, ако изкажете мнението си или ако ви е хрумнало нещо, да го споделите.

Tags: , , ,

Category: Design

About the Author ()

Hi

Leave a Reply